Karcinom je nekontrolisano širenje ćelija i njihove migracije na druge organe u kojima se razmnožavaju. Dojka je sastoji od režnjeva, mliječnih kanala i potpornog tkiva.

Zloćudni tumori koji nastaju od tkiva dojke nazivaju se karcinomima dojke. Prema grupi identifikacije kancerogenih ćelija, postoje duktalni karcinom i lobularni karcinom. Najčešći je invazivni duktalni karcinom.

Koji su faktori rizika za karcinom dojke?
Faktori rizika za rak dojke su starenje, hormonski faktori, način života i pozitivna porodična anamneza za rak dojke.

Koji su načini zaštite od raka dojke?
Biti žena je faktor rizika za rak dojke. Dakle, svaka žena posebno nakon menopauze, treba paziti na ishranu (vegetarijanske prehrane se preporučuju), da se ne prelazi 1 čaša alkohola dnevno, održati idealnu težinu i sportske aktivnosti 3-4 sati nedjeljno- može smanjiti rizik od raka dojke.

Žene koje imaju bliske srodnike s rakom dojke imaju veći rizik od bolesti. Za njih kao dodatna metoda za zaštitu se preporučuje da se genetska metoda testiranja raka dojke.

U kojoj mjeri je samopregled dojke efikasan?
To je najvažnija metoda za rano otkrivanje raka dojke. Svaka žena starija od 20 godina treba izvesti ovu metodu samo-ispitivanja, 7-10 dana nakon početka menstrualnog ciklusa, jednom mjesečno do dobi od 40. Nakon 40. godine, potrebno je da se podvrgne medicinskom pregledu jednom godišnje.

Da li je svaka masa u dojci rak?
Palpabilna masa se nalazi u oko 20 posto žena. Iz tog razloga, kada ste otkrili masu u dojkama, važno je razgovarati sa svojim ljekarom.

Kako se postavlja dijagnoza?
Ako se otkrije masa u dojci, treba konsultovati ljekara. Nakon medicinskog pregleda, kako bi se utvrdila priroda te mase, mamografija ili ultrasonografija mora da se uradi. Mamografija nije pogodna za osobe mlađe od 25. Ako će se naći cistična formacija, one su obično benigne. Međutim, ako je ta promjena solidna, u skladu sa radiološkim kriterijumima, onda se predlaže biopsija metodom fine igle. Nakon rezultata patološkog pregleda, postavlja se definitivna dijagnoza.

Što je tretman za rak dojke?
Operacija- za tumore ispod 1 centimetar, radioterapija (cijele dojke) i status receptora mora biti dodan u skladu sa hemoterapijom a u kasnijim fazama, eventualno se dodaje i hormonetherapija.

Kod nekih bolesnica, očuvanje dojke je od velikog značaja. Veličina tumora je često u korelaciji sa mogućnošću očuvanja dojke, mada ponekad i pored velikih tumora dojke se ipak može sčuvati.

Hemoterapija dolazi prije operacije kako bi se vidjela piroda tumora, da li se smanjuje ili je potpuno nestao. Nakon hemoterapije i smanjenja tumora, dojka može biti zaštićena. Došlo je do značajnog poboljšanja u hemoterapiji posebno u posljednjih nekoliko godina. Da ne zaboravimo, samo iskusan tim može liječiti karcinom dojke

2016 © Copyright - Kollektif Tasarım

+382 67 174 556

SİZİ ARAYALIM