Karcinom je vodeći zdravstveni problem 21. Vijeka. U nekim zemljama je čak češći od kardiovaskularnih bolesti.
Rak je naziv bolesti određenog organa ili tkiva uzrokovane nepravilnostima stroge kontrole mehanizma rasta ćelija kojim upravlja naš organizam.
Karcinom je danas nažalost postala vrlo uobičajena bolest. Broj pacijenata oboljelih od raka je u porastu u cijelom svijetu. Prema istraživanjima, broj pacijenata sa rakom u svijetu će se povećati na više od 20 milijona.
U Turskoj samo, oko 10000 novih slučajeva karcinoma se otkriju svake godine.
Kod žena najčešći su karcinomi dojke i materice a kod mučkaraca, prostate i pluća. Karcinom kože je podjednako zastupljen kod oba pola. Ostali učestali karcinomi su i karcinomi debelog crijeva, limfomi, leukemije, karcinom larinksa i kod žena karcinom grlića materice. Bez obzira na sve nepovoljne činjenice kad je karcinom u pitanju, ako se rano otkrije 90-95% mogu se spriječiti ili uspješno liječiti. Da bi ovo bilo moguće potrebne su redovno kontrole i skrininzi.

S toga, rano otkriveni karcinom je izliječiv. Treba ga otkriti, prije pojave simptoma. Karcinom se razvija serijom određenih mehanizama.
kanser

Danas je prihvaćeno mišljenje da karcinom ima veze sa genetikom. To znači da promjena ćelije nije moguće dok ne dođe do promjene u genomu. Karcinogeni efekti su rezultat napredovanja karcinoma. Uočeni poremećaji se ispravljaju svaki na svoj način s obzirom na drugačiji mehanizam odbrane u razvoju raka i naš imuni sistem igra aktivnu ulogu u prepoznavanju i uništavanju ovih poremećaja.
Međutim, i pored toga rak se može dalje razvijati. Među glavnim razlozima za to su nedostaci u imunološkom sistemu i nesposobnost odbrambenog mehanizma.

Naučne studije nalaze da se rizik od kancera povećava kao uzrok sledećih faktora:

Spoljašnji faktori (85%): Pušenje, alkohol, hemikalije, radijacija, određene infekcije, nezdrava hrana, zagađenje vazduha, manjak fizičke aktivnosti i gojaznost.

Unutrašnji faktori (15%): nasljedni uzroci, alteracije, imuni nedostataci, hormonalni i metabolički poremećaji.

Ovi faktori mogu inicirati formiranje raka djelujući zajedno ili pojedinačno.

Koja je mogućnost da se dobije karcinom

Karcinom se može pojaviti kod bilokoga, međutim, rizik raste sa godinama. 77% karcinoma spada n oosobe starije od 55 godina. Postoje dvije vrste rizika za karcinom:

1 ) 1) Rizik po životni vijek: npr. Rizik za karcinom dojke kod žena je 1 na 8 (svaka osma žena će oblijeviti od ove bolesti). Stopa smrtnosti od ovog karcinoma je 1 u 35 (svaka 35. Bolesnica će umrijeti uslijed karcinoma dojke). Međutim, bez obzira na ove nepovoljne podatke, vidimo da se broj umrilh od ove bolesti godinama se smanjuje. Uzrok leži u ranom otkrivanju i naprednim metodama liječenja.kanser

2 ) 2) Relativni rizici : definiše vezu između određenih tumora i određenih faktora rizika, to podraumjeva razliku u pojavi određenih karinoma kod populacije koja je pod desjtvom faktora rizika i ona koja nije. Npr, rizik od karcinoma pluća kod pušača je 23 puta veća negokod nepušača. Ovakav odnos je nešto manji kod drugih tumora.
Npr, rizik za karcinom dojke je dva puta veći kod onih sa pozitivnom porodičnom anamnezom nego sa onima bez hereditarnog opterećenja.

Takođe, rast tumora je uslovljen i sa poremećajima funkcionisanja određenih gena koji kotrolišu rast i diobu ćelija, tako da 5-10% karcinoma su naslijedni.

Šta su metastaze?

Ćelije karcinoma se mogu odvojiti od tumorske mase i nošeni krvlju ili limfom da se šire po čitavom organizmu. U koji god organ da stignu, postoji mogućnost da se tu zaustave i počinju rast. Ovakv proces širenja tumora iz primarnog žarišta po cijelom organizmu, naziva se metastaza.

Šta je onkologija?

Onkologija je nauka koja proučava tumore. Sama riječ vodi porijeklo od latinskih riječi Oncos (otok, oteklina, nakupina) i logos (nauka).

Onkološke discipline

Postoji onkološka hirurgija, klinička onkologija i radioločka onkologija. Kombinacijom sve ove tri discipline, može se približnije upoznata priroda bolesti.Onkološka hirurgija ima svoje mjesto kako u dijagnozi, tako i u liječenju. Mnogo hirurške grane su zastupljene na onkologiji: opšta hirurgija, ORL, neurohirurgija, grudna hirurgija, ortopedija i td. Kod pacijenata sa karcinomima kod kojih nije dovoljna samo hirurgija sa medikacijom prije ili poslije operacije, nastavlja se sa radioterapijom. Takođe i farmakološka terapija se koristi od strane radioloških onkologa. Kao što se može vidjeti, liječenje karcinoma često zahtjeva kombinaciju različitih metoda i disciplina.

2016 © Copyright - Kollektif Tasarım

+382 67 174 556

SİZİ ARAYALIM